top of page
Webitel

Огляд ринку з українським фінтех-каталогом 2024


Вебітел у новому номері фінтех-каталогу 2024

Раді повідомити, що Webitel є учасником українського фінтех-каталогу 2024, представляючи найбільший за обсягом сектор Technology & Infrastructure. Каталог фінтех-компаній України – це щорічне всеохопне дослідження ринку, особливостей і результатів діяльності компаній, реалізованих інституційних проєктів, основних статистичних даних галузі та коментарів топ-керівників й очільників провідних установ щодо підсумків і перспектив розвитку сфери фінтех в Україні. 


Дослідження було проведене Українською асоціацією фінтех та інноваційних компаній за підтримки Міністерства цифрової трансформації та НБУ, у партнерстві з IFC, SECO, GGF та Українським фондом стартапів. Новий номер каталогу ілюструє особливості діяльності і розвитку українських фінансових та технологічних компаній під час другого року повномасштабної російської військової агресії. Незважаючи на наслідки війни, адаптивність і поступ українського фінтеху заслуговують особливої уваги. Пропонуємо ознайомитись з основними тезами каталогу.



Ключові моменти дослідження:


  • Інституційні ініціативи та оновлення Протягом року українські державні інституції, громадські та приватні структури впроваджували нові проєкти, налагоджували співпрацю одне з одним та закордонними установами. Упродовж року НБУ затвердив нову Стратегію розвитку фінансового сектору України та Концепцію відкритого банкінгу й окреслив шляхи їх реалізації. Також між регулятором, Європейським банком розвитку, Міністерством фінансів США та Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) було підписано меморандуми про співпрацю. На додаток, у цьому ж році НБУ закінчив створення моделі миттєвих платежів в Україні на базі міжнародного стандарту ISO 20022 за схемою миттєвого кредитового переказу SEPA. Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку підписано меморандуми з Європейським банком реконструкції і розвитку (EBRD), Варшавською фондовою біржею (GPW) та Інститутом Сертифікованих Фінансових Менеджерів (ICFM) Великобританії в Україні про співпрацю у сфері відновлення і зміцнення ринку капіталу в Україні, залучення інвесторів та спільної участі в міжнародних заходах. Ще однією з важливих подій фінансового ринку став запуск Etsy Payments у жовтні 2023 року.

  • Розподіл за частками ринку Сфера Технологія та Інфраструктура виросла на 12% порівняно з минулим роком і становить 36% від усіх респондентів, таким чином отримуючи першість на ринку фінтеху. Наступною за обсягом є сфера Переказів/Платежів, що займає 15% і, на думку авторів дослідження, свідчить про стійкість платіжного ринку України. Трійку лідерів з часткою ринку 7% займає Digital lending. Цей показник на 5% менший, ніж відповідний за минулий рік. 

    Примітно, що серед усіх галузей фінтеху у 2023 році спостерігається скорочення частки ринку. Лише сфери Cybersecurity/Anti-fraud, Consulting/Analytical systems, Business lending продемонстрували зростання на 2%, 1% і 3% відповідно, а Electronic wallets – залишилась на рівні попереднього року. З цікавого – з'явилася нова галузь на фінтех-мапі: Fintech Investment, що свідчить про інтерес підприємців у даний ринок і перспективу його розвитку.

  • Стадії розвитку бізнесу Більшість опитаних компаній перебувають на стадії масштабування бізнесу – 54%, зрілі компанії – 27%. 13% респондентів стверджують про початок продажів, 5% перебувають на стадії MLP і лише 1% – мають план реалізації ідеї. Такі показники – яскраве підтвердження високих амбіцій і прагнення до постійного розвитку українських підприємців. Також 62% компаній стверджують про зростання обсягу бізнесу протягом 2023 року. У 2022 році таких компаній було лише 7%, що свідчить про адаптивність і швидке відновлення українського бізнесу попри труднощі, викликані війною та її наслідками.

  • Ринок 89% компаній працюють на українському ринку, з них 42% вважають його основним для реалізації своїх послуг. 47% компаній вже працюють на міжнародному ринку, 38% – планують експансію найближчим часом. Найбільша присутність українських фінтех-компаній на ринку Європи – 29%, далі йдуть Азія – 20%, США – 16%, Близький Схід – 6%, Латинська Америка – 5%.

  • Технології Ключовими технологіями, як і минулого року, визнано АРІ (її використовують 71% компаній), хмарні сервіси (44%), чат-боти (36%) та штучний інтелект (29%). Цікаво, що 94% компаній сходяться на думці, що штучний інтелект – одна з найперспективніших технологій для українського ринку. Актуальними технологіями також є роботизована автоматизація процесів (23%), біометрика (19%) та платформи з низьким кодом (19%). Webitel є комунікаційною low-code платформою для автоматизації контакт-центрів. Інтеграції з різноманітними системами і сервісами на основі АРІ є звичною практикою у нашій роботі. Налаштування та запуск чат-ботів також є одним з напрямків діяльності Webitel. Багато сервісів платформи базуються на Machine Learning, SST, TTS, хмарних технологіях. Тож у своїй діяльності ми використовуємо більшість із перелічених ключових технологій та пропонуємо клієнтам інноваційні інструменти для продуктивної роботи контакт-центрів.

Дякуємо авторам і партнерам дослідження за цілісну панораму ринку, за можливість поділитися досвідом та експертизою Webitel. Протягом багатьох років ми співпрацюємо з банками, МФО, страховими, фінансовими та технологічними компаніями, надаючи їм сервіси для якісної організації та автоматизації комунікацій з клієнтами, збільшення продажів та охоплення ринку.


На сторінках каталогу було приємно побачити багатьох клієнтів, партнерів і колег, дізнатись про їхні досягнення та плани на майбутнє. Тішимось їхнім успіхам і стійкості українського бізнесу загалом. Віримо, що плідна співпраця і синергія допоможуть українським компаніям подолати виклики війни та досягнути нових вершин.


25 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page